Hoe ik de Profit First-methode gebruik voor mijn zakelijke financiën

Profit First zzp'ers

Oké, niemand heeft zin in eindeloos geouwehoer, denk ik. Wiewatwaarom WHO CARES. Ik ga proberen de introductie zo kort mogelijk te houden om je vervolgens precies te vertellen HOE ik de Profit First-methode gebruik voor mijn zakelijke financiën.

Wat is de Profit First-methode?

Als je precies wilt weten wat de Profit First-methode is, vraag het dan even iemand anders of lees zelf het boek Profit First* van Mike Michalowicz. Ik las dit boek in 2020 op aanraden van Structuurjunkie* en dit is wat ik ervan onthouden heb: veel bedrijven draaien meer dan genoeg omzet, maar hebben nooit winst, omdat alles wat ze omzetten verdwijnt naar salarissen of bonussen of uitgaven. Eigenaars van kleine bedrijven die gewoon goede omzetten draaien, keren zichzelf vaak niet eens salaris uit, omdat alle omzet weer in het bedrijf wordt gestoken (aka het gaat naar uitgaven).

Michalowicz’ oplossing?
Je winst (en salaris, en belastingen) als eerste veilig stellen en dan pas gaan uitgeven.
Simpel hè?
Het is dus niet omzet – kosten = winst.
Het is omzet – winst = kosten.

De Profit First (‘winst eerst’)-methode laat je alle inkomsten van je bedrijf percentueel verdelen over de potjes ‘winst’, ‘salaris’, ‘belastingen’ en ‘uitgaven’. Wat er in je uitgavenpotje terechtkomt, kun je uitgeven. Meer niet. Kom je niet uit? Dan moeten je uitgaven naar beneden of je omzet omhoog, maar dat geld haal je NIET uit je winst-, belastingen- of salarispotje. Period.

Dit werkt voor elk bedrijf, maar zeker ook voor zzp’ers

Dat laatste was belangrijk was mij: alles wat in je salarispotje terechtkomt, keer je jezelf uit. Niks herinvesteren. Niks je schuldig voelen. Niks van dat alles. Dat geld is voor jou, standaard.
En van alles wat in je belastingenpotje terechtkomt, blijf je af. Niks stiekem gebruiken voor een investering die zichzelf heus terug gaat betalen. Niks geen gezeik als de belastingaanslag komt. Jij hebt het geld ervoor klaarstaan, altijd.

Ik keer mezelf drie keer per maand salaris uit, ben nog nooit geschrokken van een belastingaanslag, heb een kleine buffer én heb de mogelijkheid zo af en toe in mijn bedrijf te investeren (de website waar je nu naar kijkt is zo’n investering). En dat allemaal terwijl ik (zeker vorig jaar) echt MINIMAAL (heb) verdien(d).

Mijn Profit First-potjes

Per bedrijfsomvang geeft Michelowicz aan hoe groot de percentages voor elk potje zouden moeten zijn voor een financieel gezond bedrijf. Ik heb daar ooit mijn eigen percentages op gebaseerd, maar heb die inmiddels aangepast (again, lees het boek als je dit precies wilt weten). Ook heb ik wat potjes toegevoegd. Het belangrijkste voor mij is het systeem: het geld van elke betaalde factuur heeft een bestemming, en die bestemming staat vast.

4%winst
50%salaris
12%inkomstenbelasting
6%pensioen
24%uitgaven
4%investeringen

Here’s what I do

Op de 10e, 20e en laatste dag van de maand doe ik mijn zakelijke financiën. Dan tel ik allereerst alle betaalde facturen bij elkaar op. Stel, er is maar één betaalde factuur binnengekomen van €100 (even makkelijk rekenen). Dan stop ik (virtueel, in Excel):

  • €4 in het potje winst
  • €50 in het potje salaris
  • €12 in het potje inkomstenbelasting
  • €6 in het potje pensioen
  • €24 in het potje uitgaven
  • €4 in het potje investeringen

Winst

Aan het potje winst kom ik in principe niet, behalve aan het einde van elk kwartaal. Dan keer ik mezelf de helft ervan uit als ‘winstuitkering’. Dat is een tip van Michelowicz, want hoge piefen van bedrijven die winst draaien krijgen ook een winstuitkering, toch? Zo hou je het leuk.

Salaris

Die €50 is sowieso voor mij en maak ik direct als salaris naar mezelf over.

Inkomstenbelasting

Aan dit potje kom ik niet; dat groeit dus gestaag. Er is in dit voorbeeld €12 bijgekomen. Eén keer per kwartaal wordt mijn inkomstenbelasting automatisch afgeschreven. Dat bedrag trek ik dan van dit potje af. Wat er overblijft laat ik staan voor de volgende aangifte of (als het nog erg veel is – yay) verdeel ik opnieuw percentueel over alle potjes.

Het is nog nooit gebeurt dat ik te weinig had, maar als ik ineens meer ga verdienen, kan dat natuurlijk wel gebeuren. Dan sta ik even in de min (er staat toch altijd genoeg geld op mijn bedrijfsrekening om het te kunnen betalen) en pas ik mijn percentage aan naar boven.

Pensioen

Die €6 maak ik direct over naar mijn pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day. Ja, dit doe ik ook als het daadwerkelijk maar €6 is. Het gaat om de gewoonte!

Uitgaven

Naast mijn inkomsten tel ik ook al mijn uitgaven bij elkaar op. Dat bedrag breng ik in mindering op mijn uitgavenpotje. Dit percentage van 24% is nu relatief hoog, omdat ik in Spanje maandelijks bijna €300 aan sociale premies moet betalen. Verder heb ik als tekstschrijver natuurlijk nauwelijks kosten. Hoe meer ik verdien, hoe lager dit percentage kan worden.

Investeringen

Het potje investeringen groeit gestaag. Zodra ik voldoende heb voor een bepaalde investering, doe ik die. Zo spaar ik nu voor mijn iMac (die ik van vriendlief overkoop en dus nog moet afbetalen).

Om het even ingewikkeld te maken

Ik zou Merel niet zijn als ik dit systeem – nu ik het eenmaal doorheb – niet nog ingenieuzer zou maken. Ik heb dus stiekem nog twee potjes: ‘btw’ en ‘shopomzet’.

Btw

Dit is voor elke ondernemer noodzakelijk, dus blijf nog even bij me. Bovenstaand verhaal over geld percentueel verdelen gaat natuurlijk over de inkomsten exclusief btw. De btw die een klant je betaalt is niet van jou, beste mensen! Ik kan bij veel klanten de btw verleggen (omdat ik in het buitenland woon), dus ik heb er niet veel mee te maken, maar zodra ik een factuur mét btw krijg, zet ik de btw eeeeeeerst in een apart btw-potje, voordat ik de rest over alle potjes verdeel.

Dit is dus eigenlijk stap 1, maar ik wilde jullie niet direct vermoeien met oersaaie en verstandige info.

Shopomzet

Ik heb dit pas kortgeleden bedacht, maar ik ga alle omzet die ik met mijn shop draai in een apart potje zetten. Hier betaal ik dan ook de inkoop van (als ik fysieke producten verkoop) en wat er overblijft? Dat ga ik gebruiken om mijn Gran Canaria-schrijversretreats van te betalen! Is dat een goed idee of is dat een goed idee!?

Anyway, hope this helps! Vragen? Drop ze in de comments. Ik vertel je elke maand precies wat ik omzet en hoe mijn potjes eruitzien. Dus ben je benieuwd naar het Profit First-systeem in actie? Check dan even de blogpostcategorie Doe maar gewoon geld.

Merel blog

PS

Ja, ik hou mijn financiën met militaire precisie bij. Zéker de inkomsten. Want waar je op focust groeit. Ik ben ervan overtuigd dat we onze inkomsten kunnen groeien door erop te focussen. En daarom schreef ik Doe maar gewoon geld. Met dit e-book ga je aan de slag met groots dromen, een ideaal leven beschrijven, en de daarbij behorende gelddoelen formuleren. En dan is het een kwestie van focussen op inkomsten. Ik vertel je hoe. Je vindt alle blogposts over mijn inkomsten in de gelijknamige categorie.

Doe maar gewoon geld - Merel Kosters

11 reacties

  1. Jaaa, leuk om te lezen! Ik ben echt gefascineerd door hoe mensen hun inkomsten verdelen. Ik doe het ongeveer op jouw manier (want ik las hetzelfde boek), maar dan aangepast aan mijn wensen. Belangrijkste verschil is de hoogte van het belastingpercentage, dat ik investeringen onder kosten schaar en 5% vakantiegeld per factuur spaar om mezelf in mei uit te keren, ook als een soort winstuitkering. Heb er ook laatst een stukkie over getypt. Maar even over die 12%. Betaal jij belasting in Spanje en is het percentage daar zoveel lager dan in Nederland? *nieuwsgierig

    1. Ha Nikkie! Wat leuk, jouw kijk hierop, dankjewel voor je reactie. Die 5% vakantiegeld is echt een goeie, die ga ik in de toekomst misschien ook wel implementeren! En ja, de belastingen zijn hier lager, maar ik verdien ook gewoon weinig (onder een bepaald bedrag betaal je geen belasting) en heb flink wat aftrekposten. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel Kosters

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!