Leuk man, ondernemen ;) – mijn maandomzet // augustus 2022

BUEN CAMINO-hoody

Een recordomzet is binnen handbereik, zei ik begin augustus. Dat was ook zo, maar ik besloot in augustus geen ene drol uit te voeren. Ja, het geplande werk deed ik wel, maar dat was het dan ook. Ik had niet eens de puf er facturen voor uit te schrijven, dus die staan ook niet bij augustus op de teller. Het resultaat? Een maandomzet van €600. Lager dan mijn laagste omzet dit jaar. Oepsie.

Maar ik had het nodig, de rust. De tijd om te reflecteren op waar ik vandaan kom en waar ik naartoe ga – of beter: waar ik naartoe wíl. Want die liggen niet altijd met elkaar op één lijn als je maar doordendert. Het maakte ruimte voor sport, natuur, buitenzijn. Maar ook voor een paar slechte dagen, waarop ik ervan overtuigd was dat ongelukkig zijn mijn default mode is en gelukkig zijn alleen maar toneelspel (ik schreef meer over dat gevoel hier, velen van jullie herkennen het). Het kwam ook weer goed.

En ik eindigde de maand met een eerste gesprek met mijn gloednieuwe coach, Tamara!

Overzichtje 2022

maandomzet
januari€652
februari€1.260
maart€1.557
april€1.940
mei€2.451
juni€2.647
juli€2.676
augustus€600
2022€13.783

Omzet augustus

augustus2022
omzet excl. btw@600€13.783
– waarvan netto shopomzet€0€2.481

Mijn omzetdoel voor 2022 is €40.000. Dat is €3.334 per maand. Maar met mijn schamele omzet tot nu toe wordt dat vanaf september dus €40.000 – €13.783 = €26.817 / 4 = €6.554 per maand.

Profit First

augustus2022in kas
5%winst€30€528€545
50%salaris€300€6.197-€83
15%inkomstenbelasting€90€1.584€473
5%pensioen€30€712€2.984
20%uitgaven€120€2.843-€185
5%investeringen€30€528€59
webshop€0€1.269-€900

De maandomzet van €600 heb ik volgens de Profit First-methode percentueel over de verschillende potjes verdeeld (kolom ‘augustus’). Ik schreef eerder over hoe ik de Profit First-methode gebruik voor mijn zakelijke financiën, als je dat precies wilt weten. Belangrijk is vooral de rechterkolom (‘in kas’), want daar zie je de actuele stand van zaken: de bedragen die daadwerkelijk in alle potjes zitten – op basis van de al betaalde facturen (lang niet allemaal), en minus al betaalde rekeningen, uitgekeerd salaris, etc.

De opvallendheden van deze maand?

It’s not a pretty sight! Oké, er zijn drie (!!) facturen niet op tijd uitbetaald en ik heb een aantal facturen zelf ook te laat verstuurd, maar rode cijfertjes mogen eigenlijk nooit of te nimmer voorkomen. De opvallendheden:

  • Mijn winstpotje is mijn buffer, maar die kan de minbedragen niet meer dekken. Foute boel!
  • Nadat ik mezelf salaris had uitgekeerd, kwamen er nog rekeningen binnen die van mijn salaris worden afgetrokken (zoals mijn telefoonrekening, die ik fiscaal kan aftrekken en dus van mijn zakelijke rekening wordt afgeschreven, maar ik van mijn salaris betaal). Vandaar dat dit potje even in de min staat. Dit trekt altijd weer recht, dus dat is niet zo’n probleem.
  • Mijn pensioenpotje (op een beleggingsrekening) heeft deze maand even boven de €3.000 bestaat, zo cool! Nu is het weer wat gezakt, maar zo gaan die dingen.
  • Mijn uitgavenpotje heeft ook bijna -€600 gestaan, dus dit is te overzien, maar met een maandelijkse bijdrage van €120 kom ik er niet.
  • In de categorie investeringen heb ik wel goed nieuws, want ik heb mijn iMac (die ik van vriendlief over heb gekocht) afbetaald! Mijn allerbelangrijkste, allermooiste en allerduurste bedrijfsbezit is dus nu helemaal van mij! In dit potje ga ik nu sparen voor een nieuwe laptop, want mijn MacBook Air – mijn trouwe vriend op schrijversretreats en bij koffietentjes – is inmiddels al tien (?) jaar oud. Gotta have a back-up!
  • De webshop ga ik vanaf volgende maand een eigen Profit First-portemonnee geven! Hij staat nu op een whopping -€900 omdat ik er voorraad van heb gekocht die nog verkocht moet worden en omdat ik Tamara ervan heb betaald. Het idee is dat haar coaching me gaat helpen mijn shop te groeien, dus ga ik het ook als bedrijf op zich beschouwen. En Tamara is dan de investering.

Financieel vooruitzicht september

Zal ik eindelijk de POCO A POCO-T-shirts en BUEN CAMINO-collectie online zetten deze maand? Dat is wel het plan. 😉 Daarnaast kan ik als het goed is €3.000 aan facturen uitschrijven en krijg ik nog €800 aan achterstallige betalingen binnen. Fjieuw, weer even ademruimte.

Merel blog

PS

– Ja, ik hou mijn financiën met militaire precisie bij. Zéker de inkomsten. Want waar je op focust groeit. Ik ben ervan overtuigd dat we onze inkomsten kunnen groeien door erop te focussen. En daarom schreef ik Doe maar gewoon geld. Met dit e-book ga je aan de slag met groots dromen, een ideaal leven beschrijven, en de daarbij behorende gelddoelen formuleren. En dan is het een kwestie van focussen op inkomsten. Ik vertel je hoe. Je vindt alle blogposts over mijn inkomsten in de gelijknamige categorie.

– De Profit First-methode is niet mijn idea, maar dat van Mike Michalowicz. Ben jij ondernemer of zzp’er? Lees dan vooral zijn boek Profit First*. Erg de moeite!

Doe maar gewoon geld - Merel Kosters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel Kosters

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!