Waarom ik 2022 elke dag ga journalen – zaterdag 1 januari 2022 // 09:23 uur

journalen

Het is alweer veel te laat en ik zit hier aan de keukentafel in de ochtendzon (want de zon was tenminste wél vroeg op) met een kop koffie die ik nog niet verdiend heb.
Hoezo moet je die verdienen, Merel?
Ja, het is laat. Ik schrijf normaal gesproken voor zevenen. Maar ik ben er, hier.
Dat is in elk geval iets.

Ik mag journalen niet overslaan. Ik kan het me niet veroorloven. Dit jaar moet ik het elke dag doen, dit keer echt. Niet alleen vanwege mentale-gezondheids-overwegingen (al is dat verreweg wel de belangrijkste reden), maar ook omdat ik ooit een soort memoir wil publiceren. Een memoir over persoonlijke groei.

Want ik twijfel over een hoop dingen, maar als ik één ding zeker weet dan is het dat elke dag journalen gelijkstaat aan persoonlijke groei. Vraag dat maar aan Julia Cameron. En dat wil ik bewijzen. Dat ik dit jaar de juiste stappen vooruit identificeer, inplan en uitvoer – als ik maar blijf journalen.

En daar wil ik dan een memoir over schrijven. Een memoir dat een jaar beslaat.
2022. Wat mijn favoriete jaar had moeten worden. (En ook werd.)
2022. Hoe journalen mijn leven veranderde.

Misschien kan ik simpelweg elke dag *iets* schrijven, zoals ik ook journal. Gedachtesprongen, ideeën, overpeinzingen.
Zoals Marcus Aurelius – niet de minste.

Misschien moet ik er eens een maand mee experimenteren. Deze maand bijvoorbeeld.
Dat ik die simpele schrijfsels dan publiceer als blogposts, elke dag.
Dat ik er dan bij zeg dat dit mijn idee is voor een memoir.
Hoe 2022 mijn jaar werd.
Hoe ik besloot dat 2022 mijn jaar werd.
Want is het niet gewoon een kwestie van besluiten?

En 22 is nota bene mijn lievelingsgetal.
Andersom staat mooier: Mijn lievelingsgetal is 22.

Dat 2022 mijn jaar is, heb ik in 2019 al besloten. 2019 was zeg maar niet mijn jaar. Maar toen ik op een doodgewone waardeloze dag door een hoop waardeloze content op Instagram zat te scrollen, kwam ik de volgende meme tegen:

2's day meme
@RyanAbe, 3 november 2017

Hahaha. I could relate.
Ik greep me destijds aan elke strohalm van geluk vast. Vooral strohalmen in de vorm van nummers:

  • 11:11 uur precies op het moment dat mijn computer de screensaver (met klok) inschakelt
  • een gemiddeld tempo van 5’55” tijdens 5 kilometer hardlopen
  • het dashboard van de auto dat 19°C om 19:19 uur aangeeft

En toen dus die meme.

Ik zou er nog drie jaar op moeten wachten, maar 2022 zou mijn jaar worden. And that was what was really keeping me going (man). En van 2’s day zou ik een speciale dag maken, zodat ik zou kunnen terugdenken aan 2019, terwijl ik me niet meer voor zou kunnen stellen hoe zwart de dagen toen waren. Dat besloot ik die dag in 2019, toen ik die meme zag en bookmarkte voor mijn toekomstige, gelukkige, tweeduizendtweeëntwintigste zelf.

Fast-forward drie jaar en hier zijn we dan. Ik ga je in elk geval deze maand dagelijks meenemen in mijn journalsessies* met als doel zowel jou als mezelf te inspireren van dit jaar een topjaar te maken. Want dat besluit je gewoon zelf.

Mijn lievelingsgetal is 22. Hoe ik besloot dat 2022 mijn jaar werd.

*Ik doe vooral aan stream of consciousness journaling, waarbij ik zo goed en zo kwaad als dat gaat mijn loslopende gedachten op papier probeer te vangen. Wat ik hier deel zijn (errug) gepolijste versies van die schrijfsels. Wil jij ook leren journalen voor persoonlijke groei? Ik vertel je hoe in Project Journal.

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Wat ik lees


Onder boeken vind je een compleet overzicht van alle boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb.

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!