Doe maar gewoon geld – oktober

Jeeeeemig. Dit lijkt wel het jaar waarin ik geen zin heb om mijn inkomen te verhogen en alleen maar wil doen wat ik leuk vind, aka investeren in mijn bedrijf voor de lange termijn. Ik heb wat meer gedraaid dan vorige maand, thank god, maar de drempel om voor anderen te schrijven – uurtje-factuurtje – wordt elke dag een paar millimeter hoger. GEEN ZIN IN, IK WIL ZELF SCHRIJVEN, CREËREN.

Wat ik deed in oktober

En dus stond mijn leven deze maand wederom niet in het teken van betaalde opdrachten aannemen. Nee, in plaats daarvan vertrok ik voor een week naar Mexico om de digital nomad uit te hangen, lanceerde ik de maand- en contentkalender als printables en publiceerde ik eindelijk – EINDELIJK – mijn derde e-book: Ik zal je even uit de droom helpen. Die lancering was succesvol overigens, maar daarover volgende maand meer.

In de categorie ‘NOU DAT WERD WEL EEN KEER TIJD’ boekte ik ook twee schrijversretreats op Gran Canaria. Ik zit nu ik dit schrijf op de eerste. Al met al dus best wel een productieve maand. Voor de lange termijn dan. Voor de inkomsten niet.

Merel Kosters Ik zal je even uit de droom helpen
Het is een te gek e-book geworden dat je meteen gaat inspireren met jouw droomleven aan de slag te gaan. Het staat boordevol theorie, mijn eigen ervaringen en talloze literatuurverwijzingen. 30.000 woorden puur goud, dus mocht je ‘m nog niet hebben: alleen deze maand koop je Ik zal je even uit de droom helpen nog voor de introductieprijs van € 15.

Bedrijfsomzet oktober

Omzettarget: € 3.560
Omzet excl. btw: € 1.566
Uitbetaald gekregen: € 1.874

Het target voor oktober was € 3.560, maar zullen we het even niet meer over mijn omzettargets hebben, hahaha? Ik schreef minder dan de helft aan facturen uit. Logischerwijs krijg ik wel eens de vraag of ik het niet vervelen vind om grote targets te stellen en die dan niet te halen. Ja, soms wel. Maar dit zijn vooral trek-mezelf-uit-m’n-comfortzone-targets; het doel daarvan is ervoor zorgen dat ik aan de bak ga. En dat doe ik in elk geval.

Verschil omzet en uitbetalingen

Voordat ik die facturen daadwerkelijk betaald op mijn rekening heb… dat kan nog wel eens een paar weken en een paar boze mailtjes duren. Ik reken dus altijd verder met het bedrag dat ik daadwerkelijk voor de start van deze maand uitbetaald heb gekregen. Dat was deze maand een stuk meer: € 1.874 (bijna € 800 meer dan vorige maand).

Digital nomading in Mexico.

Salaris oktober

En dan nu het leuke stuk: salaris. Ik gebruik de Profit First-methode van Mike Michalowicz om mijn omzet over verschillende potjes te verdelen. In mijn financiële update over juni lees je er meer over. Het bedrag dat ik in oktober op mijn rekening heb gekregen, die € 1.874, verdeel ik percentueel over de potjes winst, salaris, belastingen, uitgaven, investeringen en pensioen.

Winst5%€ 94
Salaris50%€ 937
Belastingen13%€ 244
Uitgaven24%€ 449
Investeringen3%€ 56
Pensioen5%€ 94

Maandelijkse acties

Ik bekijk mijn financiën drie keer per maand: op de eerst, de tiende en de twintigste van de maand. Dan doe ik standaard het volgende:

 • Ik tel alle betaalde facturen bij elkaar op en verdeel die inkomsten over mijn potjes.
 • Winst laat ik staan. Elk kwartaal keer ik mezelf wel een winstuitkering uit (zoals bijvoorbeeld in september).
 • Salaris (€ 937 dus) keer ik aan mezelf uit.
 • Belastingen laat ik staan. Elk kwartaal worden mijn belastingen automatisch afgeschreven en dan breng ik dat bedrag in mindering op dit potje.
 • Alle uitgaven tel ik bij elkaar op en ik betaal de facturen die ik handmatig moet overmaken. Vervolgens breng ik het totaalbedrag in mindering op mijn uitgavenpotje.
 • De pensioenbijdrage maak ik over naar mijn pensioenrekening bij Brand New Day.
 • Investeringen laat ik staan tot ik voldoende heb gespaard om de investering te doen. Momenteel spaar ik een bedrag van € 1.000 om de iMac waar ik op werk van mijn vriend over te kopen.

Teruggave belasting

Ik zet altijd veel te veel apart voor belastingen, daarom heb ik mijn potje vorige maand ook van 15% naar 13% bijgesteld. Afgelopen kwartaal hoefde ik veel minder belasting te betalen dan in in mijn potje zat. Het restantbedrag heb ik dus ook opnieuw over alle potjes verdeeld. Hierdoor kon ik mezelf nog wat meer salaris uitkeren.

Salaris: € 937
Belastingteruggave: € 409
Inkomen: € 1.346 (bijna € 600 meer dan de erbarmelijke vorige maand)

Locatieonafhankelijk werken
Bizar dat ik eindelijk zo mijn geld kan verdienen. Funest voor mijn hernia, maar verder THE DREAM.

Budgetteren, sparen en investeren in oktober

€ 1.346 is verre van een vetpot voor Nederlanders, voor veel Spanjaarden wel. Ik ben niet ontevreden, zeker niet omdat dit bedrag grotendeels representatief is voor het werk dat ik in september heb verzet – de maand waarin ik met een hernia op bed lag en naar Nederland ging. Als ik aan zo’n maand inmiddels netto € 1.346 overhou, mag ik niet klagen.

Omdat ik nooit zeker weet wat ik verdien, gebruik ik mijn inkomen van oktober niet voor de uitgaven van dezelfde maand, maar van die van november. Zo weet ik zeker dat ik niet per ongeluk te veel uitgeef. Aan het begin van deze maand (november) heb ik die € 1.346 dus gebruikt om direct alle vaste lasten te betalen, te sparen en te investeren. De rest is safe to spend.

Budgetteren

Mijn vaste lasten zijn elke maand een beetje verschillend, omdat mijn vriend en ik die gedeeltelijk naar rato van inkomen verdelen. In november waren ze voor mij € 578. Trek je die vaste lasten van mijn inkomsten af, dan kom je uit op een vrij besteedbaar inkomen van € 768. Maar daarvan moet ook gespaard en geïnvesteerd worden. Ik deel mijn besteedbare inkomen altijd door twee. € 384 mag uitgegeven worden, de andere € 384 gaat naar spaar- en investeringsrekeningen.

 • Inkomsten: € 1.346
 • Vaste lasten: € 578
 • Besteedbaar inkomen: € 768
 • Sparen en investeren: € 384
 • Uitgavenbudget: € 384

Dit was hard nodig, want vorige maand moest er wat geld van mijn kortetermijnspaarrekening af om te kunnen overleven. Daar is die spaarrekening ook voor, maar toch.

Sparen & investeren

Voor mijn spaar- en investeergeld hanteer ik eigenlijk ook een soort Profit First-methode. Ik verdeel het percentueel over twee spaarrekeningen (één voor kortetermijn- en één voor langetermijndoelen), een beleggingsrekening bij DeGiro en een cryptorekening bij Bitvavo. Mijn spaarrekeningen bevatten ook weer meerdere potjes voor verschillende spaardoelen, maar daar zal ik jullie hier niet mee vermoeien.

Spaarrekening korte termijn39%€ 150
Spaarrekening lange termijn36%€ 138
Beleggingsrekening DeGiro15%€ 58
Cryptorekening Bitvavo10%€ 38

Of ik nu € 384 per maand apart kan zetten of € 38.400, mijn systeem is altijd hetzelfde. Lees meer over de voordelen van een financieel systeem in mijn juli-update. Ik zal binnenkort ook een blogpost schrijven over mijn investeringen, want die gaan goooeeeeed.

Dit is de contentkalender printable die ik in oktober lanceerde. Die kan je hier gratis krijgen, alsjeblieft! En voor wie geen content te createn heeft, is er ook een meer algemene maandkalenderversie van.

Plannen voor november en december

Ik wil nog altijd een € 4.000-omzet-maand neerzetten, maar ik heb er een hard hoofd in. Deze maand (november) gaat dat in elk geval niet lukken, omdat ik (weer!) in mijn bedrijf zit te investeren met plannen voor de lange termijn. In december heb ik bovendien nog onvoldoende betaald werk gepland en het gat dat overblijft vul ik niet op met shop- en affiliateverkopen.

Ik ga mijn financiële doelen dit jaar dus niet halen en dat is KAK. Maar ik heb wel meer dan ooit een basis gelegd voor een succesvol 2022 and beyond. En dat vind ik wel errug spannend. Ik zit dit nota bene op mijn eerste schrijversretreat te schrijven! Genoeg om excited over te zijn.

Deze serie blogposts is vernoemd naar mijn e-book over geldmindset Doe maar gewoon geld (€10), gebaseerd op het idee dat waar je op focust groeit. Met dit e-book ga je aan de slag met groots dromen, een ideaal leven beschrijven en de daarbij behorende gelddoelen formuleren. Vervolgens is het een kwestie van focussen op inkomsten met de uitprintbare inkomstentracker die je er gratis bij krijgt. Hiermee track je allerlei soorten inkomsten en verbeter je je geldmindset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel Kosters

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!