2022 is ‘off to a slow start’ – doe maar gewoon geld // januari

Omzet januari 2022

Woeah. Off to a slow start!? Qua geld, ja. Qua werk? NIET ECHT. Ik ben aan 2022 begonnen met een waslijst aan doelen, waaronder elke dag journalen en daar een maand lang over bloggen. Dat kostte zeeën van tijd waar ik niks voor betaald heb gekregen, maar het universum bedankte me voor de moeite met drie (!!!) nieuwe opdrachtgevers en een succesvolle lancering van het Poco a poco T-shirt. Een vrij grote opdracht werd helaas verschoven naar volgende maand (#freelancerlife). Verder is deze omzet niet geheel representatief voor de maand, aangezien ik ook een hoop werk deed dat al in een eerdere maand gefactureerd en vooruitbetaald is of volgende maand pas gefactureerd wordt.

En thank god dat ik in december een omzet van €3.162 heb gedraaid. Als februari weer een goede maand wordt, hoor je me niet klagen.

Omzet

januari2022
omzet excl. btw€652€652

Mijn omzetdoel voor 2022 is €40.000. Dat is €3.334 per maand. Maar met dank aan januari wordt dat vanaf februari dus €40.000 – €652 = €39.348 / 11 = €3.578 per maand.

Profit First

januari2022in kas
4%winst€26€26€387
50%salaris€326€326
12%inkomstenbelasting€78€40
6%pensioen€39€39€2.459
24%uitgaven€157€157€102
4%investeringen€26€26€570

De btw zet ik direct apart, dus die vind je in deze posts niet terug. De omzet excl. btw verdeel ik volgens de Profit First-methode over potjes. Ik weet dat ik dit al heel vaak gezegd heb, maar ik ga nog een algemene blogpost schrijven over hoe ik dit precies doe en hoe ik aan deze percentages kom. Please, stay tuned.

De opvallendheden van deze maand?

  • Het winstpotje laat ik gestaag met 4% groeien, maar elk kwartaal keer ik mezelf de helft ervan uit als ‘winstuitkering’. De rest laat ik staan als buffer. Dit potje is op z’n hoogst €511 geweest, dus dat bedrag hoop ik voor eind maart minimaal weer te halen.
  • Het salarispotje hou ik nooit in kas, want dat maak ik direct aan mezelf over, duh.
  • Ik voegde €78 aan mijn inkomstenbelastingpotje toe, maar betaalde ook de inkomstenbelasting van het vierde kwartaal van 2021. Toen hield ik nog een leuk bedrag over, dat ik volgens dezelfde percentages weer over alle potjes heb verdeeld (en dus voor de helft als ‘belastingteruggave’ aan mezelf heb uitgekeerd). Er zit nu dus nog een restant van €40 in dit potje – dat ik weer ga aanvullen – voor de volgende aangifte.

Februari staat in het teken van heel veel werk voor (nieuwe) opdrachtgevers: boeken en tijdschriften redigeren, en blogposts en informatiepagina’s schrijven. Verder ga ik het Poco a poco T-shirt laten produceren en versturen (omg, zo vet) en me bezighouden met het ontwikkelen van een nieuw product dat op 28 februari lanceert…

Merel journal

*Ik schreef eerder al hoe ik mijn financiële doelen voor 2022 berekend heb.

*Ja, ik hou mijn financiën met militaire precisie bij. Zéker de inkomsten. Want waar je op focust groeit. Ik ben ervan overtuigd dat we onze inkomsten kunnen groeien door erop te focussen. En daarom schreef ik Doe maar gewoon geld. Met dit e-book ga je aan de slag met groots dromen, een ideaal leven beschrijven, en de daarbij behorende gelddoelen formuleren. En dan is het een kwestie van focussen op inkomsten. Ik vertel je hoe. Je vindt alle blogposts over mijn inkomsten in de gelijknamige categorie.

Doe maar gewoon geld - Merel Kosters

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Wat ik lees


Onder boeken vind je een compleet overzicht van alle boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb.

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!