Weer een hogere omzet, maar dit keer met dank aan jullie! – mijn maandomzet // april 2022

Zwart notitieboekje

Ik zei het vorige maand al: april gaat (ging) niet van harte. Ik heb weliswaar weer een hogere omzet neergezet, maar dat is met name te danken aan JULLIE en al jullie bestellingen van collectie 2 die eind maart lanceerde (het POCO A POCO-T-shirt en -journal). Van de €1.940 omzet deze maand kwam maar liefst €839 van de shop. En dat is heel cool natuurlijk, maar zeker €500 daarvan heb ik alweer uitgegeven aan de inkoop voor diezelfde shop. Een vrolijke reminder dat omzet niet hetzelfde is als winst, laat staan salaris.

Omzet

april2022
omzet excl. btw€1.940€5.409

Mijn omzetdoel voor 2022 is €40.000. Dat is €3.334 per maand. Maar met mijn schamele omzet tot nu toe wordt dat vanaf mei dus €40.000 – €5.409 = €34.591 / 8 = €4.324 per maand. Ik heb zo’n €3.080 aan gepland werk staan, dus dat is niet eens zo’n heel onrealistisch streven. Als ik er tenminste nog eens zo’n mooie shopomzet bij kan optellen.

Profit First

april2022in kas
4%winst€44€165€380
50%salaris€551€2.070
12%inkomstenbelasting€132€497€80
6%pensioen€66€248€2.548
24%uitgaven€264€994-€264
4%investeringen€44€165€227
webshop€839€1.269€150

Van die €1.940 omzet heb ik eerst de netto shopomzet van €839 apart gezet. Van dit potje betaal ik alle inkoopkosten, doe ik investeringen in de shop en wat overblijft draagt bij aan mijn schrijversretreats op Gran Canaria! De overige €1.101 heb ik volgens de Profit First-methode percentueel over de verschillende potjes verdeeld. Ik schreef eerder over hoe ik de Profit First-methode gebruik voor mijn zakelijke financiën, als je dat precies wilt weten.

De opvallendheden van deze maand?

  • Het inkomstenbelastingpotje is geslonken, want ik betaalde begin deze maand mijn belastingaanslag. Ik hield nog €140 over, wat ik opnieuw percentueel over alle potjes verdeelde. Ik kon mezelf dus nog een extraatje (€70) uitkeren. Inmiddels zit er weer €80 in de pot voor het tweede kwartaal.
  • Mijn pensioenpotje is iets geslonken, ondanks dat ik braaf 6% van mijn omzet apart zet. Al mijn pensioengeld beleg ik namelijk bij Brand New Day en het gaat even niet zo lekker op de beurs. Gelukkig heb ik het voorlopig niet nodig. 😉
  • Het uitgavenpotje is verder de min in gedoken en dat komt omdat ik (naast mijn shopomzet) onvoldoende verdien om mijn vaste lasten te betalen. Dit kan zo niet langer. Volgende maand MOET dit potje er beter voor staan, anders moet ik meer tijd gaan besteden aan mijn ‘gewone’ uurtje-factuurtjewerk als tekstschrijver. En dat betekent dat ik het opbouwen van de shop op een laag pitje moet zetten (huilen, maar ja).
  • Het investeringenpotje is ook geslonken, maar dat heeft een goede reden, want ik haalde er €500 uit om mijn iMac (die ik voor €1.000 van mijn vriend overkoop) deels af te betalen. Inmiddels zit er weer €227 in dat potje, dus hopelijk kan ik het tweede deel deze zomer ook afbetalen.
  • Na het betalen van de inkoopkosten voor de shop, had ik nog €300 over. Ik zette de helft apart voor mijn volgende schrijversretreat op Gran Canaria. De laatste €150 die eind april nog in het webshoppotje zat heb ik inmiddels (begin mei) gebruikt om alle bestellingen naar jullie te verzenden (verzendkosten zijn no joke, people).

Financieel vooruitzicht mei

Ik schrijf deze update vanaf Sardinië! Ik zit hier bijna drie weken te workationen (de eerste week zit er al op) en dat is érg goed voor de productiviteit. Zoals ik zei moet ik €3.080 aan opdrachten weg zien te tikken deze maand. Flink aanpoten dus, maar een heerlijk vooruitzicht voor mijn bankrekening. Daarnaast probeer ik voor 31 mei een collectie 3 voor elkaar te boksen. Eén ding is alvast zeker: het POCO A POCO-journal maakt 31 mei een comeback en wordt vanaf dan het eerste product van een vaste collectie, ready-to-ship!

Merel blog

PS

– Ja, ik hou mijn financiën met militaire precisie bij. Zéker de inkomsten. Want waar je op focust groeit. Ik ben ervan overtuigd dat we onze inkomsten kunnen groeien door erop te focussen. En daarom schreef ik Doe maar gewoon geld. Met dit e-book ga je aan de slag met groots dromen, een ideaal leven beschrijven, en de daarbij behorende gelddoelen formuleren. En dan is het een kwestie van focussen op inkomsten. Ik vertel je hoe. Je vindt alle blogposts over mijn inkomsten in de gelijknamige categorie.

– De Profit First-methode is niet mijn idea, maar dat van Mike Michalowicz. Ben jij ondernemer of zzp’er? Lees dan vooral zijn boek Profit First*. Erg de moeite!

Doe maar gewoon geld - Merel Kosters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel Kosters

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!