Hoe ik mijn droomhuis manifesteer – een stappenplan voor praktische mensen

Het woord ‘manifesteren’ roept bij veel mensen NOGAL WAT weerstand op – inclusief ondergetekende. En toch geloof ik wel degelijk, big time, in manifesteren. Er wordt alleen soms zo godvergeten zweverig over gepraat. En ik ben best wel praktisch. Zwart-wit. Nuchter. Achter-elk-wonder-schuilt-een-verklaring realistisch. Ik denk dan ook dat manifesteren niks miraculeus is, maar het logische gevolg van je focus en de stappen die je als gevolg daarvan zet.

Als voorbeeld beschrijf ik in deze post hoe ik mijn droomhuis manifesteer. En dat heeft niks te maken met in kleermakerszit te midden van de kristallen en de wierook op de grond zitten en met mijn gedachten het Universum naar mijn hand zetten – alhoewel ik dat op z’n tijd ook wel kan waarderen. 😉

Gebruik het als stappenplan voor je eigen dromen!

1. Ik weet tot in detail hoe mijn droomhuis eruitziet

De eerste stap bij krijgen wat je wil is wéten wat je wil. Form follows idea: om een lekkere maaltijd te maken, moet je eerst bedenken welke ingrediënten daarbij horen; om een boek te schrijven, moet je eerst bedenken waar het over gaat; om een droomhuis te kopen, moet je eerst weten hoe het huis van jouw dromen eruitziet. Hoe weet je anders wanneer je droomhuis per ongeluk op je pad komt?

Beschrijven

Dat van mij is een vakantiehuis op Gran Canaria. Het heeft twee verdiepingen. Twee kamers met balkons en een badkamer boven. Een master bedroom met en suite beneden. Een open trap en keuken. Grote, glazen schuifdeuren naar de tuin met zwembad. Een ruime oprit met plek voor twee auto’s.

Omdat ik er zoveel over heb geschreven, zie ik het huis helemaal voor me. Een paar jaar geleden kwam dan ook niet toevallig op Idealista (de Spaanse Funda) exact dát huis voorbij. Een nieuwbouwproject, er zijn er meerdere van. Was ik zonder mijn beschrijvingen geïnteresseerd geweest in dit project? Ongetwijfeld ook wel. Maar nu weet ik zeker: dít is mijn droomhuis. Dit, exact dit, is het doel.

Als je journalt, kan je regelmatig een beschrijving van je droomhuis (of andere droom) in je journalsessies opnemen. In Project Journal (mijn e-book + werkboek voor iedereen die met journalen wil beginnen) krijg je hier niet voor niets eindeloos veel ruimte voor.

Visualiseren

Bij de ontwikkelaar vroeg ik de plattegronden op. Of ik geïnteresseerd was om te kopen?
‘Ja,’ zei ik, niet gelogen.
Alleen nu nog niet. Weten zij veel.

Met de plattegronden kon ik pas goed uitdokteren hoe het er allemaal uit moet gaan zien. Er ligt een witte gietvloer in het hele huis. Een grote, houten eettafel, daar naast de bar. Leren stoelen. Een hoekbank om het hoekje naast de trap. Vlinderstoelen. Mijn kantoor boven, met groot bureau en een wandkast. Een zwarte muur in de slaapkamer. Wit bedlinnen, witte rolgordijnen. Veel planten.

droomhuis op Gran Canaria

2. Ik heb een plan van aanpak voor het kopen van mijn droomhuis

Ik weet precies welk huis ik wil en hoe het eruitziet. Tot hier ben jij misschien ook wel gekomen. Dan is het vervolgens belangrijk om het project ‘Droomhuis’ niet op de lange baan te schuiven. Zo van: ik heb voorlopig even geen miljoen rondslingeren, dus er is niks wat ik kan doen.

FOUT. Je kan vanalles doen!

Financieel plan maken

Stel, je wint morgen de loterij of je krijgt een megapromotie op je werk, waardoor je je droomhuis ineens wél kan kopen. Wat kost het eigenlijk? Wat kan of moet je aanbetalen? Hoe hoog wordt de hypotheek? Bijkomende kosten? Verbouwingen? Verhuiskosten?

Ik heb dit heus niet allemaal tot in detail uitgezocht, maar ik weet wel met welk cashbedrag ik ongeveer moet komen aanzetten om überhaupt kans te maken op mijn droomhuis. Dat bedrag heb ik mijn spaarplan opgenomen. Ook weet ik ongeveer hoe hoog de hypotheek gaat zijn, hoeveel ik dus moet en wil verdienen om lekker te kunnen leven. Hallo, inkomstendoelen en pensioenplan.

Zo weet ik dus precies waar ik eigenlijk naartoe werk, hoever ik daar nog vanaf sta en wat ik moet doen en laten om daar te komen. En als je mijn laatste financiële update hebt gelezen, weet je dat ik van vér moet komen. Maar toch: zo maak ik de kans dat ik er ook daadwerkelijk kom tien keer groter.

Shoplijst opstellen

Ik heb een Pinterestbord waar ik alle meubels, accessoires en andere items voor mijn droominrichting heb opgeslagen en gelinkt. Daardoor vallen dat soort items me ook op als ik ze tegenkom – online, in een winkel, op social media. Zo mis ik in mijn lijst bijvoorbeeld nog een mooi bureau. Waar denk je dat ik onbewust meer op let? Juist, zo maak ik de kans dat ik dat droombureau vind tien keer groter.

Zorg dat je een lijst hebt van alle items voor je nieuwe huis (inclusief de kosten). Dan is het alleen nog maar een kwestie van bestellen als het zover is! Dit is ook gewoon heel leuk om te doen. Het geeft je immers ook de mogelijkheid alvast wat droomitems te kopen of cadeau te vragen. En natuurlijk mag je smaak in de loop der tijd veranderen. Niks van dit alles staat in steen gebeiteld.

Klaar zijn

Ben jij überhaupt wel klaar om te verhuizen? Als je droomhuis een tienjarenplan is, zoals dat bij mij het geval is, ben je geneigd te denken: dat zal mijn tijd wel duren. En dus laat je de boel de boel. Wat moet het Universum daar wel niet van denken?

‘Tadaaa, ik heb het allemaal geregeld, hier heb je je droomhuis!’
‘Wat? Oh, je hebt nog minstens drie weken opruimwerk voor je kan verhuizen?’
‘Okikdoki, geen probleem, dan ga ik eerst wel even iemand anders helpen.

Ik denk echt dat het zo werkt. Je trekt alleen die dingen aan in het leven waar je klaar voor bent. Ruim die zolder op, gooi shit weg, zorg dat je precies weet welke spullen je hebt en waar ze liggen. Morgen verhuizen? Geen probleem.

3. Ik gedraag me alsof ik mijn droomhuis al heb

Je kent ze wel (of misschien ben je er zelf wel één): van die mensen die zeggen: ‘Als ik X had, zou ik Y doen.‘ Als ik in het stadscentrum zou wonen, zou ik veel vaker uit eten gaan. Als ik alle geweldige, spiksplinternieuwe, peperdure gear zou hebben, zou ik volop gaan sporten. Als ik meer zou verdienen, zou ik gaan sparen en investeren.

De grootste onzin die er is.

Op een paar uitzonderingen na, gaan mensen die naar de stad verhuizen niet ineens vaker uit eten als ze dat niet eerst ook al deden bij de lokale Italiaan. Mensen die peperdure gear kopen gaan niet ineens sporten als ze dat niet eerst ook al deden in hun aftandse hardloopkloffie van vijftien jaar oud. Mensen die plotseling meer verdienen gaan ook niet ineens goed met geld om als ze dat niet eerst ook al deden met die paar euro die ze konden missen (dit is de nummer 1 reden waarom mensen die de loterij winnen of plotseling rijk worden binnen no-time failliet gaan).

Droomhuis manifesteren

Bullshit herkennen

Welke bullshit vertel jij jezelf? Ik vertel mezelf een hele hoop bullshit, maar met betrekking tot mijn droomhuis onder andere het volgende:

  • Als ik een droomhuis op Gran Canaria zou hebben, zou ik daar elk kwartaal op schrijversretreat gaan.
  • Als ik dat droomhuis zou hebben, zou ik daar vet vaak met mijn vriend(en) of familie vakantie vieren.
  • Als ik dat droomhuis zou hebben, zou ik heel minimalistisch leven en het super schoon houden.
  • Als ik dat droomhuis zou hebben, zou ik X, Y en Z voor het interieur kopen.
  • Als ik een eigen zwembad zou hebben, zou ik elke dag even een duik nemen en een uurtje zonnen.

Je begrijpt waar ik naartoe wil: niks van deze dingen heeft ook maar íets te maken met dat hele droomhuis. Dat droomhuis gaat er niet spontaan voor zorgen dat ik al die dingen ga doen. Het mogelijke gevolg is dat dat droomhuis me straks hartstikke teleurstelt.

Dat het me niet in één klap gelúkkig maakt, verdeurie!

Alhoewel ik groot fan ben van ‘geld maakt wél gelukkig’ is dit een heel goed argument tegen die stelling. Geld maakt inderdaad niet gelukkig als je al dit soort bullshitdingen van ‘genoeg geld’ laat afhangen. Het hangt niet van geld af. En ook niet van dat droomhuis.

Doen wat je nu al kan doen

En dus probeer ik nu al elk kwartaal op schrijversretreat te gaan. Niet in mijn droomhuis, maar in een Airbnb. En het hoeft ook niet op Gran Canaria; ik kan ook gewoon in de buurt blijven. En als zelfs dat niet lukt, kan ik op zijn minst een week in mijn agenda blokken waarin ik alleen maar ga schrijven, gewoon thuis.

Je kan altijd íets doen.

Ja, vakantie vieren is makkelijk als je een eigen vakantiehuis hebt waar je elk moment terechtkan. Maar ik kan ook hier thuis vrienden en familie ontvangen en ervoor zorgen dat ik dan niet al teveel hoef te werken. Ik kan ook nu al vaker een weekendje weg met mijn vriend boeken.

Je begrijpt het idee.

4. Ik leer mezelf gewoonten aan die iemand met mijn droomhuis heeft

Samenhangend met het voorgaande werkt het extreem manifestatisch om jezelf gewoonten aan te leren van iemand die dat droomhuis al heeft. Mijn laatste project is het minimalistisch-wonen-in-een-schoon-huisproject. Een enorm groot deel van mijn ideeën over mijn droomhuis hebben te maken met hoe schoon, opgeruimd en rustgevend het er gaat zijn. Alsof dat inherent bij het huis hoort.

Muahaha Merel, wakker worden. Dat heb je toch echt zelf in de hand.

Natuurlijk kan (en moet!) ik ook nú al minimalistischer gaan leven en mezelf de gewoonten aanleren die bij een altijd schoon en opgeruimd huis horen. Ik maakte er speciaal een printable voor, de Schoonmaakrooster printable. Dit thuis uitprintbare rooster werkt als een planner en tracker ineen: je plant wanneer je welke taak wil doen (dagelijks, wekelijks, maandelijks, eens per kwartaal, of jaarlijks) en vinkt de taak af zodra je ‘m gedaan hebt. Ik gebruik het schoonmaakrooster nu zo’n drie weken en mijn huis is nog nooit zo schoon en opgeruimd geweest. En ik heb ook al vijf vuilniszakken troep weggegooid.

Misschien is het voor jou iets anders. Misschien denk jij wel: als ik in mijn droomhuis met gigantische keuken met keukeneiland zou wonen, zou ik elke dag uitgebreid koken. Of: als ik mijn droomhuis aan de rand van het bos zou hebben, zou ik elke dag buiten een frisse neus gaan halen. Maak daar dan nu al een gewoonte van! Ik heb ook een Gewoontetracker voor je, mocht dat helpen.

Waarom werkt dit?

Goeie vraag, mezelf. Als je niet in een God, Universum, Karma of andere Spirituele Kracht gelooft, blijft het een beetje de vraag waarom dit allemaal werkt. Maar omdat dit al zo’n ellendig lange blogpost is, ga ik je daar een andere keer mee vervelen. In de tussentijd moet je het gewoon van me aannemen. 😉

Over tien jaar schrijf ik blogposts vanuit mijn droomhuis en dan zal ik even teruglinken naar deze post.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel Kosters

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!