Hoe gaat het nu met mijn ochtendroutine? – vrijdag 21 januari 2022 // 06:44 uur

Hoe gaat het nu met mijn ochtendroutine?

Even een reflectiemomentje. Wat als ik mijn ochtendroutine maandelijks een beetje tweak?
Bekijk wat goed ging en wat minder goed? 
Wat ik kan aanpassen?

Vroeg opstaan blijkt tot nu toe vaak een probleem, ook als ik ruim op tijd naar bed ga. Het is dus geen slaapprobleem. Het is een geen-zin-in-het-leven-hebben-probleem.
Resistance towards life itself.
Dat vind ik zo kwalijk. 

Ik wil weer vol goede moed uit bed springen in de ochtend. Vroeg opstaan is net als elke dag journalen, sporten of gezond koken: vaak heb ik er geen zin in, maar achteraf voel ik me zoveel beter. Of niet eens achteraf, maar tijdens al. Want ik zit er echt wel van te genieten dat ik hier nu in stilte aan de eettafel zit met een kop koffie en de eerste literfles water van de dag. Alles gaat makkelijker als ik vroeg begin.

Sta ik niet vroeg op, dan lijkt alles ook langzamer te gaan: het kost me een fucking UUR om op te staan, me aan te kleden, m’n gezicht te wassen, ontbijt te maken en te eten, Pablo de kat eten te geven, de keuken op te ruimen, een was te draaien en m’n tanden te poetsen. Ik heb er in mijn ochtendroutine een half uur voor uitgetrokken, maar vaak duurt het een uur. Een UUR. 

Bloggen duurt vaak ook langer dan verwacht. Sporten en douchen ook.
Voor alle drie trek ik in mijn routine een uur uit.
Dat zou toch genoeg moeten zijn?

Ik denk niet dat ik een onrealistische inschatting heb gemaakt. Ik wíl ook niet meer tijd aan deze dingen besteden. Ik denk dat ik het simpelweg beter moet stroomlijnen: ’s avonds zorgen voor een opgeruimde keuken en schoon koffiezetapparaat, de was op timer vast in de machine, klaargelegde kleding en een ingepakte sporttas. Wekkers zetten helpt ‘s ochtends enorm om de tijd in de gaten te blijven houden en onbewust sneller te werken als ik achterloop.

Om om 12 uur klaar te zijn en aan de slag te kunnen met werk voor opdrachtgevers, móet ik echt om 6 uur opstaan. Sta ik niet om 6 uur op, dan moet ik maar gaan schrappen in mijn ochtendroutine, want die 12 uur wil ik hoe dan ook als deadline aanhouden. Misschien is dat ook extra motivatie om vroeg op te staan. Ik vind mijn ochtendroutine veel te leuk om in te schrappen, haha.

Lezen heb ik overigens wel geschrapt. Of althans: naar tijdens-de-lunch verplaatst. Ik merk dat de informatie in de boeken die ik lees (altijd non-fictie) me ’s ochtends te veel beïnvloedt. ’s Ochtends wil ik nog even lekker naar mijn eigen gedachten, ideëen en intuïtie kunnen luisteren.

Het dagelijks bloggen is een enorme tijdsinvestering, maar wil ik eigenlijk wel in mijn ochtendroutine blijven houden. Ook na deze maand waarin ik experimenteer met dagelijkse journalposts. Ik kan bijvoorbeeld elke dag onderwerpen blijven uitschrijven, zoals ik nu ook doe. En alhoewel ik misschien niet meer elke dag ga bloggen, kan ik die content ook gebruiken voor nieuwsbrieven, Instagramposts, e-books. Zo zit ‘schrijven’ elke dag in mijn systeem.

Ik werk nu meestal van maandag tot vrijdag, maar misschien is van dinsdag tot zaterdag een beter idee. Dan heb ik op de laatste dag, de zaterdag, geen last van e-mail, Instagram en andere dingen die ik doordeweeks wel doe, en kan ik rustig de puntjes op de i van achterstallig werk zetten. De eerste werkdag van de week is bovendien fijn voor een life admin day (een idee van @muchelleb): een dag waarop ik alle open loops in mijn hoofd close – waarop ik al die kleine kuttaakjes doe waaraan ik de week ervoor niet toegekomen ben, maar die wel ruimte innemen in mijn hoofd. Als ik daar ’s ochtends even over braindump in mijn journal, is mijn hoofd aan het eind van de dag helemaal leeg.

En last but not least: ik wil eens per week tijdens mijn wandeling naar de lokale groente- en fruitmarkt lopen en daar zoveel gezonde shit kopen dat ik er de rest van de week niet aan toekom om ongezond te eten. 

In februari ga ik over op een nieuwe ochtendroutine!

Merel journal

Deze post is onderdeel van mijn voornemen in januari elke dag een (gepolijste/ingekorte) versie van mijn journalsessie te delen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dagelijks journalen me gaat helpen van 2022 mijn jaar te maken. Je vindt alle posts in de categorie journal. Meedoen maar geen idee hoe je begint met journalen? Ik vertel het je precies in Project Journal.

Project Journal - Merel Kosters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Wat ik lees


Onder boeken vind je een compleet overzicht van alle boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb.

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!