Geluk is er al – dinsdag 18 januari 2022 // 06:57 uur

Geluk is een werkwoord

Je hebt altijd een keuze. Het leven is niet wat je gebeurt, maar wat je daarmee doet. Geluk is een werkwoord.
Bladieblabla.

Ik journalde eerder al over de maakbaarheid van geluk. Maar alhoewel ik daar helemaal in geloof, heeft het (nogal wat) keerzijden. De vorige keer schreef ik dat de maakbaarheid van geluk ook de maakbaarheid van ongeluk impliceert. Als ik niet gelukkig ben, is dat dan mijn eigen fout?

Waar ik nu mee worstel is een andere keerzijde: als geluk maakbaar is, moet je er continu wat voor dóen. Het impliceert een work-hard-play-hardmentaliteit, waarbij je nu je best moet doen en hard moet werken voor geluk in de toekomst. 
Geluk in de toekomst.
Als je nú X of Y doet, bereik je straks doelen (aka geluk).
Wat je nu doet bepaalt wie je straks bent.

Ik zie het overal. Ik zie het op Instagram. Ik lees er boeken over. Ik heb nota bene becoming op de zijkant van mijn pols getatoeëerd, waar ik het altijd kan zien. En ik geloof ook echt dat je elke seconde van de dag becoming bent.
Dat je acties van dit moment bepalen wie je wordt.
Dat je altijd een keuze hebt wat betreft die acties.
Dat je als reactie op tegenslagen daadwerkelijk iets kunt dóen, of iets aan je mindset kunt veranderen.
En dat je leven daar dan beter van wordt.
Wordt.

Maar ik moet uitkijken dat mijn leven niet alleen nog maar in het teken gaat staan van groei, van verbetering, van becoming, allemaal in dienst van een of ander onbepaald moment in de toekomst.
Om me morgen beter te voelen.
Om over een paar maanden meer succes te hebben.
Om volgend jaar gezonder en sterker te zijn.
Om ‘later’ meer vrijheid, liefde of geluk te ervaren.

De afgelopen maanden heb ik al zoveel tijd en energie in groei en geluk gestoken. Ik schreef er een heel boek over: Ik zal je even uit de droom helpen. Dat boek is ook zeker relevant voor jou als je het gevoel hebt ‘vast’ te zitten. Als je graag vooruit wilt met je leven maar niet weet hoe. Als je honderd-en-één excuses kan verzinnen om op de automatische piloot door te blijven gaan, maar het vanbinnen toch blijft klagen – er moet toch méér zijn dan dit?

Ik kon dat boek schrijven, omdat ik zelf totaal niet meer in die situatie zat. Ik zat verre van ‘vast’. Alles was mogelijk! Zoveel te doen! Ik zag maar al te goed welke stappen ik allemaal kon zetten om straks gelukkiger te zijn. Om straks mijn droomleven te kunnen leiden. Waarom zou ik die stappen niet allemaal tegelijk zetten? Niemand gaat het voor me doen; het is verdorie mijn eigen verantwoordelijkheid! Geluk is een werkwoord!

Ik denk dat het na de lancering van Ik zal je even uit de droom helpen allemaal culmineerde in mijn schrijversretreat op Gran Canaria. Mijn god wat had ik daar veel te DOEN om geluk in de toekomst mogelijk te maken. Als je me destijds op Instagram volgde, heb je dat wel meegekregen. Het was een rollercoaster van interessante werkplannen, grootse ideeën, heftige emoties, spannende nieuwigheden en opborrelende, nog te verwerken gebeurtenissen uit het verleden.

Maar na die hele periode van becomen is het nu even tijd to just be. Ik denk dat ‘THIS is the afterparty’ me daarom zo aansprak als motto voor 2022. 
Ja, plannen voor de toekomst zijn belangrijk.
Ja, structuur, routines en gewoonten voor je beste zelf zijn belangrijk.
Ja, de discipline to do what your future self will thank you for is belangrijk.

Maar laten we in godsnaam ook nu genieten van wat we vandaag doen voor dat geluk in de toekomst. Want dat geluk is er allang.
Het is er al, terwijl je een rondje hardloopt voor die marathon eind van het jaar.
(Ik spreek even voor mezelf.)
Het is er al, terwijl je een sollicitatiebrief schrijft voor een veelbelovende functie.
Het is er al, terwijl je nog bouwt aan je website, werkt voor een vakantie of spaart voor een huis.

Geluk is er al.

Merel journal

*Voor wie zich momenteel wel graag in becoming wil storten en van geluk een werkwoord wil maken: in Ik zal je even uit de droom helpen geef ik je tien manieren om richting je droomleven te wandelen zonder dat je daar de loterij voor hoeft te winnen. Begin vandaag nog!

*Deze post is onderdeel van mijn voornemen in januari elke dag een (gepolijste) versie van mijn journalsessie te delen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dagelijks journalen me gaat helpen van 2022 mijn jaar te maken. Je vindt alle posts in de categorie journal. Meedoen maar geen idee hoe je begint met journalen? Ik vertel het je precies in Project Journal.

Merel Kosters Ik zal je even uit de droom helpen
Project Journal - Merel Kosters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Wat ik lees


Onder boeken vind je een compleet overzicht van alle boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb.

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!