Waarom jij niet achter je droomleven aangaat

expat Spanje

Er is een belangrijke reden waarom we vaak niet in beweging komen richting onze grote dromen. En die reden is angst.
Angst dat onze grote dromen werkelijkheid worden.
Whahahaha, ja echt.
Kijk ons nou, Kroon op de Schepping!
Maar angst voor wensen die uitkomen is real en we kunnen er ook helemaal niet aan doen, want dit is Evolutionair Zo Bepaald.

Het najagen van je grootste dromen is godvergeten eng. Alhoewel, ‘eng’ is misschien niet het goede woord. Als ik aan mijn grote dromen denk, word ik althans niet ‘bang’. Ik word juist enthousiast, ik krijg vlinders in mijn buik, ik kan niet wáchten om met al mijn plannen en doelen aan de slag te gaan. Dikke kans dat jij dat ook zo ervaart.

Toch gebeurt dat vaak niet.

En dat wordt toch veroorzaak door een bepaalde vorm van angst – een vorm die we niet echt als angst herkennen, maar dat wel is. Intuïtief hou je het liefst alles bij hetzelfde. ‘Hetzelfde’ is veilig: je weet precies wat je dag in dag uit te wachten staat, je kan van tevoren inspelen op dingen die mogelijk misgaan en je kan een aardige inschatting maken van hoe je leven er volgende week, volgende maand en zelfs volgend jaar uit gaat zien.

Daar wordt je intuïtie – of je ‘ego’, zoals dat in de literatuur over dit onderwerp wordt genoemd – reuzevrolijk van. Zo is de kans het grootst dat je jezelf veilig en gezond houdt. En dat is evolutionair gezien een prettige zaak.

Bestaat er een kans dat je jezelf nóg veiliger, gezonder en (de kerst op de taart) gelúkkiger kan maken als je een totaal nieuw, niet in te schatten, volledig onbekend droomleven nastreeft? Jazeker. Maar dat is een risico. Hoe groter de droom / verandering, hoe groter het risico. En zolang je er in je huidige situatie prima warmpjes bijzit, ziet je ego geen reden om dat risico te lopen.
Why change a winning team, right?

En dus verzint je ego allerlei slinkse manieren om ervoor te zorgen dat jij niet effectief met je dromen aan de slag gaat.
Het overtuigt je van het feit dat je éérst een opleiding moet doen,
tien kilo moet afvallen,
een partner moet vinden,
meer geld moet verdienen,
de loterij moet winnen,
met pensioen moet zijn,
de perfecte website moet bouwen,
onderzoek moet doen,
de was moet opvouwen,
een agenda moet kopen,
een broodje kaas moet eten,
de buren voor een kop koffie moet uitnodigen,
bananenbrood moet bakken…
De lijst is fucking EINDELOOS.

Serieus, ga er eens op letten. Je ego is zo ninja dat je het zelf niet eens doorhebt dat je het Echte Productieve Aan Je Dromen Werken uitstelt en dat er dus in feite geen ene drol verandert.

Merel blog

PS

Deze blogpost is een ingekorte versie van de introductie van mijn laatste e-book Ik zal je even uit de droom helpen. Voel je je aangesproken? In dit e-book geef ik je tien stappen om van ‘grootse dromen werkelijkheid maken’ een dagelijkse bezigheid te maken. De voordelen? Die zijn eindeloos: 1) je schuift je droomleven niet langer meer op de lange baan, 2) je legt je ego het zwijgen op, 3) je wordt steeds meer de beste versie van jezelf, lang voordat je je dromen werkelijkheid hebt gemaakt, en 4) je bereikt daadwerkelijk dat droomleven (niet geheel onbelangrijk). Met de code ‘IKLEESJEBLOG’ koop je ‘m voor de helft van prijs.

Merel Kosters Ik zal je even uit de droom helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel Kosters

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!