Groots dromen is een vaardigheid die je jezelf kan aanleren

grote dromen werkelijkheid maken

Wij Nuchtere Nederlanders (een pleonasme) houden niet van gek doen. Gekke ideeën stampen wij direct de grond in. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Maar de allereerste stap die je moet zetten om een droomleven werkelijkheid te maken is over een droomleven durven dromen. Groots, welteverstaan.

Ik denk alleen dat onze Nuchtere Nederlandse doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoegmentaliteit er bij veel mensen voor zorgt dat de optie ‘Droom Groots’ in hun brein permanent buiten werking is gesteld. Groots dromen is een vaardigheid, eentje die je alleen maar kan leren en verbeteren door eindeloos te oefenen en ervaring op te doen. Net als met fietsen, pianospelen, tekstschrijven, achteruit fileparkeren en de perfecte biefstuk bakken. Oefen je niet, dan bak je er ook niks van.
Je hoeft mij maar één keer achteruit te zien fileparkeren om te weten dat ik gelijk heb.

Heb jij nooit eerder groots gedroomd, dan is de kans groot dat je je geen voorstelling van een droomleven kan maken. Dat je eigenlijk niet weet wat je nou echt wil. En of er überhaupt wel iets is dat je anders zou willen. Het gevolg daarvan is dat veel mensen ‘gewoon’ hun leven leven.
Dat ze dag in dag uit vrijwel hetzelfde doen.
Op de automatische piloot.
Zonder vooruitzicht op verandering.
En dan verandert er dus ook niks.

Groots kunnen dromen heeft alles te maken met zelfkennis.
Wie ben jij?
Waar ben jij goed in?
Wat doe je het liefst?
Wat zou je graag willen bereiken?
En – kortom – waarom ben jij op deze aardkloot gezet?
Dat zijn helemaal geen eenvoudige vragen. De antwoorden erop kunnen (en zullen!) bovendien met de tijd veranderen. Probeer dat maar eens bij te houden.

In mijn ogen is er maar één methode bij uitstek geschikt voor zelfreflectie (en daarmee bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen van de vaardigheid van groots dromen) en dat is journalen. Serieus, je gaat mij niet vertellen dat je na honderd dagen journalen geen stap verder gekomen bent met het formuleren van je droomleven. Sterker nog, ik denk dat je tegen die tijd een aardig compleet plaatje hebt geschetst.

Door regelmatig te oefenen op papier, vergroot je de vaardigheid van groots dromen. Het wordt steeds makkelijker die optie ‘Groots Dromen’ in je brein aan te zetten. Niks is te gek. Wat je brein kan als je slaapt – de gekste dingen verzinnen en als volledig logisch aan je voorschotelen – kan je hierdoor ook overdag. En je wordt er steeds beter in die dingen uit je brein te plukken, onder woorden te brengen en op papier te zetten.

Komt daar ook veel onzin uit? Jazeker. Net zoals je nachtelijke dromen slaan je gedachten bij daglicht vaak ook nergens op.
Totdat je ineens patronen begint te ontdekken.
Totdat er ineens een idee voorbijkomt dat zo gek nog niet klinkt.
Totdat je in een handomdraai van grote dromen, naar semi-idiote gedachten, naar vooruitstrevende ideeën en ambitieuze plannen gaat.

Merel blog

PS

Deze blogpost is een ingekorte versie van hoofdstuk 1 van mijn laatste e-book Ik zal je even uit de droom helpen. Voel je je aangesproken? In dit e-book geef ik je tien stappen om van ‘grootse dromen werkelijkheid maken’ een dagelijkse bezigheid te maken. De voordelen? Die zijn eindeloos: 1) je schuift je droomleven niet langer meer op de lange baan, 2) je legt je ego het zwijgen op, 3) je wordt steeds meer de beste versie van jezelf, lang voordat je je dromen werkelijkheid hebt gemaakt, en 4) je bereikt daadwerkelijk dat droomleven (niet geheel onbelangrijk). Met de code ‘IKLEESJEBLOG’ koop je ‘m voor de helft van prijs. Lees meer sneak peeks van Ik zal je even uit de droom helpen in de categorie groots dromen.

Over journalen schreef ik trouwens een apart e-book: Project Journal. Dit is meer een werkboek, want je krijgt er een cyclus van journalopdrachten bij waar je maar liefst 100 dagen mee vooruit kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Merel Kosters

Merel

Hoe ik op weg ben naar de beste versie van mezelf & mijn droomleven in Zuid-Spanje. (Dat is althans de korte versie, lees het langere verhaal hier.)

Mijn shop

Dankjewel!

Links met een sterretje zijn affiliatelinks. Koop je iets via deze link, dan ontvang ik daarover commissie. Kost jou niks extra’s, maar levert mij wel iets op. Zo kan ik gratis inspirerende content blijven delen, dus dankjewel!